• 400m² showroom
  • Hoogwaardige materialen
  • 100% Duurzaam FSC hout
  • Alles op maat gemaakt
  • Thuisbezorging in heel Nederland

Boekenplank of wandplank op maat maken

wandplank met stalen beugel laat je op maat maken bij leven in stijl

Een massieve boekenplank of wandplank op maat maken.

 

U kunt dit zelf doen of contact opnemen met Leven in Stijl meubelatelier om de mogelijkheden en prijs te bespreken. Het maken van een boekenplank op maat is niet echt heel bijzonder, dit is een ander verhaal wanneer u een boekenplank of wandplank met een aparte vorm of massieve houtsoort wilt hebben.
Voor het maken van een mooie strakke boekenplank precies op de juiste dikte, breedte en kleur zijn vrij veel bewerkingen nodig.

De grove gedroogde (15% en minder aan vocht) houten delen selecteert u op structuur en kleur. Zorg er altijd voor dat de grove delen dikker, langer en breder zijn dan de uiteindelijke maat. Door de vele bewerkingen gaat er nog wat verloren. Een mooie boekenplank of wandplank op maat maken heeft alleen zin als u uiteindelijk ook de gewenste maat overhoud.

Na het selecteren van de delen, bijv. eiken, iepen, plataan of een andere houtsoort moeten de delen aan 1 zijde worden gevlakt, dit kunt u doen met een zogenaamde vlakbank. Door het vlakken geeft u de grove boekenplank of wandplank delen een geheel vlakke en rechte onderkant. Bij het vlakken is het belangrijk dat u de plank zo vaak als nodig over de vlakbank haalt totdat de onderkant helemaal strak en egaal is. Na het vlakken moet ook de bovenzijde van de plank vlak en recht worden gemaakt, dit gebeurd door middel van een vandiktebank, deze machine lijd de eerder gevlakte onderzijde over een wals en haalt tegelijk aan de bovenzijde met een beitelblok een milimeter of 2 aan hout weg, herhaal deze stap totdat de planken allemaal even dik en egaal van uiterlijk zijn.

Nu de boekenplank of wandplank recht en vlak is kunt u gaan aanzagen op de formaatzaag voor het eventueel lijmen van de delen, dit doet u alleen wanneer de plank uit 2 of meerdere planken naast elkaar bestaat. Na het aanzagen van de zijdes kunt u de delen middels een lamellofrees en lamello’s aan elkaar verlijmen. Nu heeft u een boekenplank of wandplank op maat gemaakt en moet u de plank alleen nog de exacte maat geven en afwerken.

Voor het op maat maken van uw boekenplank of wandplank gebruikt u weer de formaatzaag, u zaagt beide lange zijdes recht en op de gewenste breedte van uw boekenplank of wandplank. De uiteindes kunt u op maat maken met een radiaalzaag of afkortzaag (mits deze ver genoeg komt).

Wanneer de plank helemaal op maat is gezaagd kunt u de boekenplank of wandplank gaan schuren, u doet dit met een bandschuurmachine en excenter- of delta schuurmachine in 3 of 4 stappen (afhankelijk van de afwerking) Bij lak kunt u eerst met korrel 80 en dan 120 schuren met alleen de bandschuurmachine en vervolgens met korrel 240 met de excenter of delta schuurmachine. Bij olie dient u in sommige gevallen fijner of minder fijn te schuren, bekijk daarvoor de instructies bij de olie.

Na enkele lagen afwerking en een dag of 10 aan droogtijd is uw boekenplank of wandplank op maat klaar.

Is het u wel erg veel werk om zelf te doen of heeft u niet de juiste machines dan kunt u ons altijd eens bezoeken of per mail of telefoon contacten om de mogelijkheden te bespreken. Wij hebben boekenplanken of wandplanken in eiken en diverse andere soorten hout op voorraad. Ook het maken van boomstam boekenplank of boomstam wandplank is geen enkel probleem. Zit uw maat niet tussen onze voorraad dan maken wij probleemloos de boekenplank of wandplank op maat voor u.

Contact opnemen